Που οδηγεί η σημερινή πολιτική της Κυβέρνησης συντάξεις και εφάπαξ

Που οδηγεί η σημερινή πολιτική της Κυβέρνησης συντάξεις και εφάπαξ

Αρ. Πρωτ. 18054/16.06.2011

Προς Υπουργό:

- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Καθημερινά, σχεδόν, βλέπουν, το φως της δημοσιότητας, πληροφορίες, σχετικές με την τύχη των συντάξεων (κυρίων και επικουρικών), καθώς και τις «εφάπαξ» αποζημιώσεις των ασφαλισμένων.

Πρόσφατη, δημοσιοποιημένη έρευνα αποκάλυψε ότι 163.000 ασφαλισμένοι είναι «στην ουρά» για να πάρουν σύνταξη ή εφάπαξ. 110.000 για σύνταξη και 53.000 για εφάπαξ.

Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ),  εκκρεμούν  40.000 αιτήσεις δικαιούχων, που αντιστοιχούν σε 1,8 δις ευρώ και με εκτιμώμενο χρόνο αναμονής 3 χρόνια.

Στα Επικουρικά Ταμεία (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ) έντονα  ακούγεται ότι η σημερινή Κυβέρνηση, προτίθεται να προχωρήσει σε διπλή παρέμβαση: Μείωση των συντάξεων και επιβολή ειδικής εισφοράς.

Πρόσφατα, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, κα Δρέττα, μιλώντας στο Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ (ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ταμεία), ανέφερε ότι θα υπάρξουν κλιμακούμενες παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος αναμονής για την έκδοση συντάξεων, διαρκώς μεγαλώνει.

Στο ΤΕΑΔΥ, για παράδειγμα, υπερβαίνει τα 2,5 χρόνια.

Στον χώρο των ασφαλισμένων, αποτελεί σήμερα, «κοινό μυστικό», ότι αυτή η Κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, τόσο τα ελλείμματα των Ταμείων, όσο και τα λειτουργικά τους ζητήματα.

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αγωνιούν διαπιστώνουν ότι κόποι, όνειρα και θυσίες μιας ζωής, συμπιέζονται χωρίς έλεος, χωρίς ελπίδα, από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 

Κατόπιν τούτων ερωτάται η κα Υπουργός:

- Προτίθεται να λάβει νέα οδυνηρά μέτρα σε βάρος των ασφαλισμένων; Ποια είναι αυτά και που συγκεκριμένα στοχεύουν;

- Θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα, για τη μείωση του ελλείμματος στο Τ.Π.Δ.Υ. Ποιο είναι το μέλλον του Θεσμού εφάπαξ αποζημίωσης;

- Στα επικουρικά ταμεία (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ), προτίθεται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους;        

Απάντηση Υπουργείου                                                      

Oι Eρωτώντες Βουλευτές

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Αναστάσιος Δ. Καριπίδης